Gözaltındaki rektörlerin ilginç eylemleri

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 14 Nisan 2009 08:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhuriyet mitingleri için tek tip cüppe diktirdi

Uludağ Üniversitesi eski Rektörü Mustafa Yurtkuran'ın Cumhuriyet mitingleri için öğretim üyelerine tek tip cüppe diktirdiği öğrenildi.

ADD eski Genel Bakanı Şener Eruygur'un yardımcısı olan ve ismi Özden Örnek'in darbe planlarını içeren günlüklerinde geçen Mustafa Yurtkuran, görev yaptığı dönemde ilginç uyulamalara imza attı. Yurtkuran, başında bulunduğu Bursa Uludağ Üniversitesi'nde öğretim üyelerini Ankara Tandoğan Meydanı'nda 2007 yılında yapılan mitinge götürmek için harekete geçirdi.

MEMURLARI BİLE EYLEME GÖTÜRDÜ

Rektörlük tarafından hazırlanan ve öğretim üyelerinin isimlerinin bulunduğu liste, 30 fakültenin bölüm başkanlıklarının yanı sıra yüksekokul müdürlüklerine gönderildi. Listelerde, mitinge kimlerin katılıp katılmayacağı imza karşılığında bir bir tespit edildi. Rektörlüğün, katılımın çok olmasını sağlamak amacıyla öğretim üyeleri ve eşlerinin yanı sıra üniversitede görevli memurları da eyleme çağırdığı öğrenildi. Bu arada katılımlar için tek tip cüppe hazırlandığı ancak bunun için ödenen paraların nereden karşılandığı öğrenilemedi.


'Bütün rektörleri ayarladım hocam'

İnönü Üniversitesi eski rektörü Fatih Hilmioğlu'nun, hükümet karşıtı bir toplantıda rektörlere hitaben "Örgütlenme uzun iş. En kestirme yoldan halletmek lazım" diyerek darbe kışkırtıcılığı yaptığı ortaya çıkmıştı.

Prof. Dr. Mehmet Haberal'la birlikte gözaltına alınan İnönü Üniversitesi eski rektörü Fatih Hilmioğlu'nun, Kemal Alemdaroğlu'nun yönlendirilmeleriyle üniversiteler arası kurulla ilgili seçimlerde meclise ve siyasi partilere baskı uygulamaya çalıştığı iddianamede yer aldı.

YÜZDE 95 DE OLSA DARBE

Ergenekon davasının birinci iddianamesinde dünkü operasyonda gözaltına alınan Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu'nun İÜ eski rektörü Kemal Alemdaroğlu ile ilgili konuşmaları dikkat çekiyor. İddianamede Alemdaroğlu'nun, kendi görüşündeki insanları bu kurula seçtirmeye çalıştığı, bunun için Fatih Hilmioğlu'nu yönlendirdiği öne sürülüyor. Yine Fatih Hilmioğlu'nun 22 Temmuz seçimlerinden önce hükümet hakkında 'Ak Parti yüzde 95 oy alsa bile iktidara getirilmez, gerekirse darbe yapılır' sözleri iddianameye girdi.

GÜRÜZ 'TAMAM' DEDİ

İ.Ü. eski rektörü Kemal Alemdaroğlu ile İnönü Üniversitesi'nin eski rektörü Fatih Hilmioğlu arasında 9 Ocak 2008 tarihli telefon görüşmesinde üniversiteler arası kurulla ilgili seçimlerde kendine yakın kişileri seçtirmek için konuştukları görülüyor. Fatih Hilmioğlu, Alemdaroğlu'na hitaben, ?Hocam dün Teziç'le konuştuk bu konuyu tamam mı yani adayı da kendisi de söyleyen o oldu hatta bana 2-3 gün önce söyledi. İlk adayımız da şeydi Celal Şengör'dü. Celal Şengör yan çizdi son anda. Bütün rektörleri de ben ayarladım. Hepsi bitti. Tabi 30'un üzerinde rektörü ayarladım ondan sonra. İTÜ'nün rektörü İTÜ'nün bak o ismi de ilk önce ben attım ortaya. Kemal Gürüz'le konuştum çok iyi olur dedi kendisi? sözleri dikkat çekiyor.

Rektörlerin YÖK Başkanı'na almış olduğu tavırla ilgili olarak Fatih Hilmioğlu'nun Kemal Alemdaroğlu ile 3 Şubat 2008 tarihli görüşmesi ise şöyle: F.Hilmioğlu: "Çünkü onlar da bırakmayacak hocam. Mecbur yani onlarda bağıracak bu sefer Anayasa Mahkemesi'ni değiştirmeye bağıracaklar: Yani onlar durmayacak. Mümkün değil yani. Onların da son şansı yani. Onlarda geldi geldi yani otuz yıldır, kırk yıldır hep böyle İslami formatta insanlar yetiştiriyor, devletin en tepelerini ellerine geçirdiler. Ama rejim bir türlü değişmiyor. Hala laik rejim bu nasıl iş diyor adamlar yani. O da son şans diye düşünüyorum üstelik yanlarına sadece AK Parti değil MHP de yanlarında DTP de yanlarında.

MALATYA HEYECANLI

Ergenekon'un tutuklu sanığı Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay'ın günlüklerinde de dün gözaltına alınan rektörlerin adı geçiyor. Kent Otel'deki görüşmeyi Balbay günlüğünde şöyle anlatıyor: ?Kentte rektörlerle öğle yemeği. Dokuz Eylül Rektörü Prof. Emin Alıcı, Samsun 19 Mayıs Ferit Bernay, Malatya İnönü Prof. Fatih.., Bursa Uludağ Prof. Mustafa Yurtkuran, Mersin Üniv. Rektörü Prof. Uğur Oral, Trakya rektörü Prof. Osman İnci... Çukurova rektörü,.. Malatya çok heyecanlı...bu işi uzatmamak lazım. en kestirme yoldan halletmek lazım. Başka türlü zor. Böyle örgütlenmeler uzun iş...?

Miting için sınavları erteletmişti

Üniversitesi Rektörü Prof. Mehmet Haberal'la birlikte Ankara'da gözaltına alınan önemli bir başka isim 8 yıl Malatya İnönü Üniversitesi Rektörlüğü yaptıktan sonra Başkent Üniversitesi'nde çalışmaya başlayan Fatih Hilmioğlu oldu. Türban karşıtı görüşleriyle bilinen Hilmioğlu rektörlüğü sürecinde pek çok uygulaması ile tartışma konusu oldu. Aynı operasyon kapsamında göz altına alınan Prof. Yurtkuran ve Prof. Bernay'la birlikte Atatürkçü Düşünce Derneği'nin Genel Yönetim Kurulu üyeliği yaptı.


Bülent Ecevit'i tasfiye edecekti

Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın ismi, Bülent Ecevit'i başbakanlığı döneminde 'sağlık raporu' ile tasfiye etme planlarının içinde de geçti. O dönemde Başbakan Ecevit'in koruma müdürlüğünü yapan DSP İzmir milletvekili Recai Birgün, bir oyun oynandığını farkettiklerini ve Başkent Hastanesi'ndeki tedaviye son verdiklerini belirtti.

OYUN OYNANDI

Yeni Şafak'a konuşan Birgün, şunları söyledi: ?2002 yılı Mayıs ayında sayın Ecevit rahatsızlandı. Bu rahatsızlığı karın ve sırt bölgesindeki ağrılarla ilgiliydi. Bu şikayetlerle Başkent Hastanesi'ne gittik. Yapılan tetkiklerde önemli bulgular belirlenmedi, eve gönderildik. Ancak 1-2 gün sonra omurga ve sırtta bir ağrı ve acıma olduğu için yine Başkent'e gittik. Bu kez 'omurgada çökme olduğunu? belirttiler. Tedavi için tam bir tarih alamadık, uzun süreceğini dile getirdiler ve 3 ay boyunca evde kaldık.

'FELÇ OLUR' DEDİLER

Doktorlar, Ecevit için, 'Dışarıya çıkıp yürümeye kalkarsa, omurga baskı yapar, felç olabilir, ölebilir' dediler. Üç aydan sonra şüphelenmeye başladık. Daha sonra bize Başkent Hastanesi'nin Ecevit için İş göremez' raporu düzenleyeceği duyumu geldi. Bizim, son defa hastaneye gidip kontrol olmamızı istiyorlardı. Biz de hastane ile olan bütün ilişkimizi kestik. O dönemde, Ecevit üzerine büyük bir komplo vardı.? Ecevit daha sonra doktoru Mücahit Pehlivan'ın uyguladığı tedavi ile sağlığına kavuşmuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber